W ostatnich latach obserwujemy znaczący postęp w rozwoju inżynierii tkankowej i nauk pokrewnych, co jest odpowiedzią na postępujący proces starzenia się społeczeństw i problemy zdrowotne.
Ludzie
W ostatnich latach obserwujemy znaczący postęp w rozwoju inżynierii tkankowej i nauk pokrewnych, co jest odpowiedzią na postępujący proces starzenia się społeczeństw i problemy zdrowotne.
W listopadzie 2020 roku Akademicki Inkubator Przedsiębiorczości UJ świętował 5. rocznicę powstania. Zamiast tortu i uroczystego fetowania w gronie osób, które przyczyniły się do jego rozwoju, obchody jubileuszowe odbyły się online.
Jesion wyniosły (Fraxinus excelsior L.) to piękne, wysokie liściaste drzewo o istotnym znaczeniu w kulturze plemion słowiańskich i nordyckich.
Na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, dobiegają końca prace związane z realizacją projektu finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu Lider VII pn. „Projektowanie innowacyjnych przetworów z karpia typ „snack food” o charakterze prozdrowotnym przeznaczonych dla sportowców”.
Jednym z największych wyzwań XXI wieku będzie produkcja wysokiej jakości żywności przy jak najmniejszym negatywnym wpływie na środowisko naturalne.
Uzasadnione wydaje się dążenie do jak największego zautomatyzowania pracy w zakresie prowadzenia hodowli zwierząt.